Sunday 7 February 2016

Filled Under:

RESEPI LEMAK SAYUR PUCUK


SAYUR PUCUK MASAK LEMAK
===========================

Bahan-bahannya:
['] 3 batang sayur pucuk/ tauhu kering - direndam hingga lembut, kemudian dipotong 2 inci
['] Secekak suun - direndam hingga lembut, kemudian dipotong 2 inci
['] 6 kuntum bok nee (cendawan hitam kering) - direndam hingga lembut, kalau besar boleh dipotong2
['] Sedikit Kim Chan - direndam hingga lembut
['] 1 kotak kecil santan pekat
['] Semangkuk santan cair (Semangkuk air + sesudu santan pekat tadi)
['] 2 biji kentang - di belah 6
['] 2 biji cili merah - dipotong serong
['] Garam
['] serbuk perasa


Bahan Tumbuk Lumat:
['] Sejemput ikan bilis
['] 2 ulas bawang putih
['] 1 biji bawang besar - saiz sederhana


Cara-caranya:

1.  Masukkan santan cair, bahan tumbuk dan kentang ke dalam periuk... Masak hingga kentang empuk...
2.  Masukkan semua sayur-sayuran dan cili merah... Masak hingga mendidih...
3.  Masukkan santan pekat, garam dan serbuk perasa... Masak hingga mendidih...
4.  Masukkan suun... Gaul rata hingga suun lembut...
5.  Tutup api... Hidangkan...





0 comments:

Post a Comment