Thursday, 11 February 2016

Filled Under:

MAKARONI TUNA BAKAR (special)


MAKARONI TUNA BAKAR

Bahan-bahannya :
['] 250 gm makaroni
['] 5 biji telur gred A
['] 1 tin kecil tuna
['] 2 biji bawang besar, potong dadu
['] 2 ulas bawang putih, potong kecil
['] 3 sudu minyak, untuk memasak
['] Garam dan serbuk perasa
['] Sedikit lada sulah

Untuk bahagian topping [atas]
['] Sos cili
['] Tomato puri
['] Mayonis dan keju
['] Keju cheddar yang diparut ( mozarella )

Cara-caranya:
1...Pertama sekali, rebus makaroni sehingga empuk...Kemudian basuh dan toskan...Ketepikan...
2...Panaskan minyak di kuali...Tumis bawang besar dan juga bawang putih...
3...Kemudian masukkan tuna...
4...Masukkan makaroni yang direbus tadi...
5...Selepas itu masukkan garam, serbuk perasa dan lada sulah...
6...Masukkan telur...Gaul semua sehingga bercampur...Ketepikan...
7...Sapu loyang dengan marjerin dan tuang semua adunan makaroni tadi ke dalam loyang...
8...Tabur keju shingga menutupi makaroni...
9...Kemudian picit sos cili, tomato puri dan mayonis di atasnya...
10...Bakar dengan suhu 180 darjah C selama hampir 45 minit atau sehingga makaroni masak...
11...Setelah masak biarkan sejuk sedikit baru dipotong untuk elak dari pecah berderai...




0 comments:

Post a Comment