Sunday, 7 February 2016

Filled Under:

RESEPI KETAM MASAK LADA


RESEPI KETAM MASAK LADA
==========================

Bahan-Bahan:
[+] 1 kg ketam -dibuang kulit keras dan dicuci
[+] 6 ulas bawang putih - ditumbuk lumat
[+] 4 sudu makan cili kering kisar
[+] 4 sudu makan sos cili
[+] 4 sudu makan sos tomato
[+] 2 cawan air
[+] 2 biji telur - dikacau rata
[+] 2 sudu teh cuka masakan
[+] 1 sudu makan tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air
[+] garam
[+] gula
[+] 1 pokok daun bawang - potong 1 inci panjang


Cara-caranya:
1.  Panaskan sedikit minyak di dalam kuali... Tumis bawang putih hingga wangi...
2.  Masukkan cili kering, tumis hingga pecah minyak...
3.  Masukkan sos cili dan sos tomato... Tumis hingga pecah minyak...
4.  Masukkan air, cuka, gula dan garam... Kacau rata...
5.  Masukkan ketam... Gaul rata... Tutup tudung kuali... Biarkan hingga ketam masak...
6. Bila ketam dah masak, masukkan telur... Biarkan dalam 10 saat, baru dikacau dan dibalik-balikkan  ketam hingga terpalut sos...
7.  Masukan bancuhan tepung jagung dan daun bawang... Kacau rata...

Selamat datang!





0 comments:

Post a Comment