Monday, 8 February 2016

Filled Under:

RESEPI KARI IKAN TENGGIRI


KARI IKAN TENGIRI BERSAMA TELUR IKAN

Bahan2nya:
[+] 3 ketul isi ikan tengiri
[+] 300g telur ikan
[+] 10 biji kacang bendi
[+] 1/2 sudu makan asam jawa - campur dgn semangkuk air
[+] 1 peket kari ikan - saya guna rempah giling
[+] 2 tangkai daun kari
[+] 2 sudu teh halba campur
[+] RM1...50 santan pekat
[+] 2 biji cili hijau - potong seinci

Bahan hiris nipis/ tumbuk:
[+] 3 ulas bawang putih
[+] 2 biji bawang besar
[+] 1 inci halia



Cara:
1.  Tumis bahan hiris dan halba campur hingga wangi
2.  Masukkan kari ikan dan daun kari serta cili hijau...... tumis hingga kari betul2 masak atau terbit minyak...
3.  Masukkan air asam jawa, santan, kacau rata...
4.  Masukkan isi ikan dan biarkan mendidih...
5.  Masukkan garam dan sedikit serbuk perasa, kacau rata...
6.  Perlahankan sedit api, masukkan telur ikan dan kacang bendi...... biarkan masak hingga bendi dan telur ikan masak... Tutup api...
7.   Sedia utk dihidangkan...




0 comments:

Post a Comment