30gm tepung Hongkong
30gm tepung kastard
20gm tepung jagung
20gm tepung ubi
20gm tepung kentang / tepung sagu
3 biji telur
1/4 sudu teh garam
250ml susu cair - suhu bilik
1 sudu besar mentega cair
Pewarna kuning - optional
Cara-cara :
1). Satukan semua bahan adunan dadar, kacau rata dan tapis... Rehatkan selama 20 minit... Adunan yang agak cair hasilkan dadar yang tipis...
2). Panaskan kuali non-stick dengan api sederhana, ambil satu sendok kecil adunan dan lenggangkan kuali kiri dan kanan hingga mendapat dadar yang nipis... Masak hingga atasnya mengering, tidak perlu di terbalikkan...
3). Angkat dan ulangi membuat dadar hingga habis...
4). Pipekan sedikit whip cream di tengah dadar, letak 1 sudu kecil kastard durian kemudian tutup dengan whip cream...
5). Lipat dadar menjadi empat segi seperti di SINI... Buat hingga habis dan simpan di dalam peti sejuk...
+250ml susu cair
+1 1/2 sudu besar tepung kastard
+2 sudu besar gula pasir
+1/4 sudu teh garam
+1 biji kuning telur
+150gm isi durian
Non diary whip cream secukupnya - putar hingga kental (Masukkan ke dalam piping bag)
Cara-cara :
1... Satukan semua bahan kastard, kisar sebentar hingga isi durian hancur... Kemudian tapis ke dalam periuk dan masak dengan api perlahan hingga menjadi kental...
2... Simpan di dalam peti sejuk sebelum di isi ke dalam dadar / crepe bersama whip cream...
Selamat mencuba !
0 comments:
Post a Comment