Sunday 17 January 2016

Filled Under:

RESEPI PASTA TORTELLINI (ITALIAN)


RESEPI PASTA TORTELLINI ITALIAN

===========================================

BAHAN-BAHANNYA :

++ 1 cawan pasta tortellini
++ 1/3 cawan daging ayam cincang
++ 1 biji tomato merah, cincang halus
++ 2 ulas bawang putih, cincang halus
++ 1 biji bawang holland, didadu
++ 1/2 camca besar chili flakes
++ 1 biji cili hijau, buang biji dan didadu kecil
++ 1/2 kiub pati ayam
++ 1/2 camca besar herba oregano
++ Garam secukup rasa
++ Secubit gula
++ Hirisan daun kucai untuk hiasan
++ Minyak zaitun untuk menumis

CARA MEMBUATNYA :

(+)1.   Rebus pasta tortellini dalam air mendidih bergaram selama 15 minit, toskan (simpan sedikit air rebusan). Panaskan minyak zaitun dalam kuali (cm guna non-stick pan). Tumis bawang besar, bawang putih dan chili flakes hingga harum, masukkan tomato dan masak hingga tomato lembut. Tambah daging ayam kisar dan tuang sedikit air rebusan pasta. Masak sekejap.

(+)2.   Masukkan kiub ayam, cili hijau dan herba oregano, kacau dan masukkan pasta tortellini, gaul rata, perasakan dengan garam secukupnya dan secubit gula. Masak hingga pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun kucai sebelum dihidangkan panas.

Selamat mencuba!




0 comments:

Post a Comment