Wednesday, 20 January 2016

Filled Under:

RESEPI SUP EKOR LEMBU PADU MELETOP


RESEPI SUP EKOR LEMBU PADU
============================
Bahan-bahan:

++ 125 ml / 1/2 cwn minyak sayuran
++ 500g ekor lembu
++ 2 sb ketumbar tumbuk ( aku guna serbuk)
++ 1 sb jntan putih
++ 1 sb jintan manis
++ 1 1/2 sb puri tomato
++ 6 cwn air  ( aku guna 4 cawan air)
++ 1 btg karot - didadu
++ 2 btg saderi - didadu (tak letak)
++ 1 biji kentang - didadu
++ garam, lada hitam yg baru dikisar
++ daun ketumbar - dihiris2
++ bawang goreng


Rempah Tumis:
++ 4 bj buah pelaga
++ 1 cm kulit kayu manis
++ 6 kuntum bunga cengkih
++ 2 kuntum bunga lawang


Dikisar Halus2:
++ 10 ulas bawang merah
++ 4 ulas bawang putih
++ 2 btg serai, dihiris2 ( aku ketuk ja, tak hiris pun)
++ 1 cm halia


Cara:

#1... Panaskan minyak, tumis ekor lembu hingga perang sedikit... Angkat & tuskan ...
#2... Dlm minyak yg sama, masukkan rempah tumis & bahan kisar dan goreng hingga naik bau...
#3... Tambah ketumbar, jintan putih dan jintan manis... kacau di atas api kecil selama 3-4 min hingga wangi... Campur tomato puri...
#4... Masukkan ekor lembu, tambah air dan renihkan...
#5... Tambah karot, ubi kentang dan saderi... Renihkan hingga ekor lembu empuk... Perasakan dgn garam & lada hitam...
#6... Hias dgn daun ketumbar & bawang goreng sejurus sebelum menghidang...

Catatan: Utk jimat masa, masak sup ni dgn dlm masa 25min ( aku buat 30 minit) dgn periuk tekanan... Tetapi airnya hendaklah dikurangkan menjadi 1l @ 4 cwn shj...

***rebus guna periuk biasa dkt 2 jam baru masak...

Selamat mencuba !




0 comments:

Post a Comment