Thursday 14 January 2016

Filled Under:

RESEPI TRADISI GULAI ASAM ROM @ ASAM RONG


RASEPI TRADISI GULAI ASAM ROM @ ASAM RONG
===========================================

Bahan-bahan :
++1 ekor ayam / 2 kg ikan keli
++30 batang cili api
++2 inci inci kunyit hidup
++1 1/2 genggam rempah asam rong perah
++1 kuntum bunga kantan
++sedikit daun kesum
++1-3 keping asam keping
++pucuk paku
++garam secukup rasa
++air secukupnya (agak2 tenggelam semua ayam/ikan keli tu)


Cara-caranya :
1.   Tumbuk cili, kunyit, garam sehingga lumat. Masukkan rempah asam rong perah dan tumbuk agak-agak bercampur je. Tak perlu lumat. Tambah sedikit air untuk jadikan macam pes.
2.   Masuk air dalam periuk. Masukkan ayam/ikan keli, masukkan bahan tumbuk. Kacau sebati. Masukkan daun kesum, bunga kantan dan asam keping. Didihkan atas api sederhana.
3.  Bila ayam/ikan keli hampir masak, masukkan pucuk paku. Kacau perlahan jika perlu.
4.  Setelah mendidih (ayam/ikan keli dah masak) boleh rasa kot ada tak cukup masin tambah garam 😉

Selamat Mencuba !




0 comments:

Post a Comment