Thursday, 14 January 2016

Filled Under:

RESEPI MASAK LEMAK IKAN & BELIMBING BULUH



RESEPI MASAK LEMAK IKAN MERAH & BELIMBING BULUH
==================================================


Bahan bahan:

++ 1 bahagian ekor ikan merah - anggaran 400 gms
++ 1 cawan santan pekat
++ 1 inci kunyit hidup
++ 5 biji cili padi
++ 1 labu bawang besar
++ 1 batang serai
++ 1 biji cili merah
++ Beberapa biji buah belimbing buluh
++ Sedikit daun kunyit
++ Garam dan gula

====================
ALORA SKINCRAE
====================


Cara Memasak :

(+)1... Bersihkan ikan dan toskan...
(+)2... Tumbuk halus bawang besar, cili padi, cili merah dan kunyit hidup... Masukkan ikan dan bahan tumbuk ke dalam periuk...
(+)3... Tuang santan pekat dan santan cair... Masukkan juga serai yang di ketuk sedikit...
(+)4... Masak menggunakan api sederhana supaya santan tidak berketul sambil dikacau selalu...
(+)5... Masukkan daun kunyit dan belimbing buloh, perasakan dengan garam dan gula...
(+)6... Biarkan hingga mendidih dan ikan masak... Tutup api dan sedia dinikmati...

Selamat mencuba !




0 comments:

Post a Comment