RESEPI RENDANG TOK
====================
BAHAN-BAHAN:
++ 1kg daging
++ 10 ulas bawang merah | dikisar halus
++ 5 ulas bawang putih | dikisar halus
++ 3sm lengkuas | dikisar halus
++ 3sm halia | dikisar halus
++ 5 batang serai | dikisar halus
++ 5 sudu cili giling | dikisar halus
++ Kunyit sedikit | dikisar halus
++ 2 helai daun kunyit | dihiris halus
++ 1 sudu makan ketumbar | disangai dan dikisar halus
++ 1 sudu makan jintan manis | disangai dan dikisar halus
++ 1 sudu makan jintan putih | disangai dan dikisar halus
++ 1kg santan pekat
++ 50gm gula Melaka
++ 3 sudu makan kerisik
++ 15ml air asam jawa
++ Garam secukup rasa
BAHAN TUMIS:
++ 2 batang kayu manis
++ 4 kuntum bunga lawang
++5 batang bunga cengkih
++ 6 biji buah pelaga
CARA MEMASAK:
#1... Gaulkan daging dengan ketumbar, jintan manis dan jintan putih yang telah dikisar, perap semalaman...
#2... Setelah diperap, masukkan daging yang diperap ke dalam kuali... Masukkan sedikit air dan masak dengan api perlahan hingga daging empuk... Angkat dan ketepikan...
#3... Kemudian, panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan-bahan yang dikisar bersama kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga naik bau atau pecah minyak...
#4... Selepas itu, masukkan daging dan gaul rata... Masukkan santan dan kerisik, kacau tanpa henti dengan api yang kecil...
#5... Masukkan air asam jawa, gula Melaka, daun kunyit dan kacau hingga kering... Bila rendang sudah kering, baru tambah garam secukup rasa...
#6... Hidangkan dan sedia dinikmati...
Selamat mencuba !
0 comments:
Post a Comment